söndag 23 september 2012

-Triumf att finnas till-

På svenskalektionerna har vi analyserat dikter i grupper och min grupp hade dikten "Triumf att finnas till" av Edith Södergran (jag pallar inte skriva dikten här för den är ganska lång).

I början var den ganska vacker tyckte jag. Det handlar om något större, "oändligheten" och hur små vi är i jämförelse med "alltet". Det kan verka lite dystert men jag tycker att det var fint, vi är ändå en del av det, fast än liten. Sedan mot andra delen blir den mer dyster, då den börjar handla om hur tiden bestulit "jaget" på livet. Jag gillar den delen för jag tycker att den uttrycker mycket känslor och det trappas upp steg för steg. Jag känner även att jag kan relatera till det för alla har vi väl blivit lurade av tiden nån gång?

Medan första delen är pampig och livfull är den andra ganska mörk och dyster och det är kontrasterna mellan de båda som gör dikten så intressant. Hur den plötsligt gör en helomvändning och växlar till den andra helt utan förvarning. Det gör den unik och det är just unika dikter som utmärker sig i mängden.

tisdag 4 september 2012

Hanna, Huset, Hunden

På lektionen idag läste vi en barnbok av Anna-Clara Tidholm som har fått mycket negativ kritik i media för att vara mörk, avancerad och "obarnvänlig."
   När vi först läste den förstod jag varför den var så illa omtyckt. Visst var den väl lite gullig med sina barnsliga illustrationer och sin kortfattade och enkla meningsbyggnad, men den var helt ologisk och "jätterandom." Vi kom överrens om att personen som skrev den måste ha varit hög eller nåt. För det första hängde ingenting ihop, största delen av boken tycktes bara bestå av lösryckta händelser, händelser som inte utgjorde det minsta uns av logik. T.ex. så sprang det runt formskiftande hundar överallt och helt plötsligt strömmade en massa "mörkt" och vatten in i huset, ehm, VA?. För det andra, om det fanns nån slags undangömd logik, hur skulle då ett barn kunna fatta den om inte ens vi, förstaårselever på gymnasiet med ovanligt höga betyg, förstod innebörden i sagan.
   Vi analyserade sedan berättelsen tillsammans i klassen och då fick vi otroligt nog fram riktigt många olika budskap, mönster och skildringar. En teori var t.ex. att det handlade om uppväxten från barn till ung vuxen. Då när man väl började förstå handlingen, blev berättelsen mycket bättre, roligare att läsa och framför allt relaterbar. Tänk vad lite innebörd kan göra för en tom text. ;p

måndag 3 september 2012

Låtar om identitet

Jag hade svårt att bestämma mig för EN låt som beskriver begreppet "identitet" eftersom dem flesta låtar visar skymtar som beskriver delar av identiteten. Många av låtarna jag valde mellan är av Florence + The Machine och det är även låten jag valde, detta för att hennes låtar oftast är ganska personliga.
Låten jag valde heter Heartlines, den handlar om att oavsett vem man är, var man kommer ifrån eller hur man än ser ut i både färg och form, så är man unik på insidan med vad man drömmer om och älskar. Man har en egen väg att följa och egna livslinjer i händerna som ger oss våra personligheter och identiteter.