måndag 25 mars 2013

Nya Ord

Vi fick i uppgift att skapa några nya ord för saker man aldrig sett förut från boken Ankomsten, här är mina;IMAG3036-1.jpg
Jordsvansbär - den jordgubbsliknande
frukten med svansskaft
IMAG3034-1.jpg
Luftroddare - de flygande båtarna  

IMAG3037-1.jpg
     Skrikvinge - det lilla djuret i receptionen på hotellet 

måndag 11 mars 2013

En ny värld


Nu läser vi en bok i klassen som heter "Ankomsten" av författaren Shaun Tan. Detta är en ganska speciell bok eftersom det inte finns någon text utan bara bilder, men bilderna skapar text i sig och därmed uppstår en lagom koplicerad, bred och lite mystisk berättelse. Att "skriva" på det här sättet gör att det finns stort utrymme för utveckling av historien och nya reflektioner vilket vi har diskuterat mycket i klassen.

En väldigt viktig symbol tyckte jag var alla djuren, de återkommer genom hela boken och symboliserar helt olika saker. I början är det drakarna – de hotfulla svansarna, kriget, det dåliga och det hemska. Sedan på båten (redan lite innan dess till och med) ser man fåglarna – de är ofta vita, vilket gör att man kanske omedvetet symboliserar dem med vita duvor, vilka står för frihet, hopp och lycka. Även då hans egna pappers-origamifåglar tänker jag då symboliserar hopp om en ljus framtid. Sedan i det nya landet introduceras han för en massa olika sorters djur, då kommer nyfikenhet (som på framsidan), okändhet, allt är nytt och annorlunda, men man känner ändå på vissa sätt igen vad djuren liknar som vi känner igen vilket gör att man kanske förstår lite bättre ändå.  

Efter ett tag får han träffa en katt med en taggsvans vilket liknar de hemska varelserna i hans hemland vilket skrämmer honom först men jag tror att detta kan betyda att det man fruktar kanske inte är så farligt som man tror, eller det kan bli bättre och det kanske kan komma någonting bra med det fast än det verkar läskigt först.

Och som ett tillägg är djuren roliga, spännande och söta. J