måndag 28 januari 2013

Jason vs. Medea

Såååå... Nu håller vi på med antiken på svenskan och har studerat Euripides berömda drama "Medea", en sorglig och misslyckad kärlekshistoria på ett håll och en passionerad och grym berättelse på ett håll. I diskussionen om Jason och Medea, om vem som hade mest "rätt" att handla som den gjorde i denna trassliga historia, så var min åsikt att Jason hade mer rätt att handla som han gjorde än Medea.

Jason får erbjudandet att gifta sig med prinsessan av Korint (hur gammal nu han än var där) och tänker att detta var ett bra erbjudande av kungen och det borde inte gå osett förbi, sån han accepterar det och måste därmed lämna Medea trots att han fortfarande älskar henne. Men det är inte bara för sig själv som han gör det, han gör det för sin familj, sina söner och Medea. Ända sen Medea och Jason flydde landet tillsammans från Medeas ursinniga far, kungen, då Jason med Medeas hjälp hade stulit det gyllene skinnet, hade de haft det ganska dåligt ställt och när Jason får erbjudandet ser han en chans att befria sin familj från dessa svårigheter han dragit över dem. Sönerna blir bröder till de nya kungliga barnen och Medea får guld, rikedomar och allt begärt som Jason skickar henne, och körsbäret på toppen, Jason blir nästa kung. Men detta är inte tillräckligt bra för Medea som vill ha kvar det som förut och hon blir ursinnig vilket leder till att hon blir landsförvisad igen. I all hetta börjar Medea till och med hota med att döda sina egna och Jasons barn vilket inte är okej, där går liksom gränsen.

Jag har tagit ut ett citat för att stödja min åsikt om att Jason bara ville alla väl:
"Nej, det jag ville, var att skaffa oss en ställning där vi sluppe lida nöd: jag vet att vänner fly den som blir fattig. Jag ville fostra våra söner värdigt mitt stånd, och när jag gav dem nya bröder, upphöja dem till dessas rang och knyta familjebanden samman kring vår lycka."

Visst Jason kanske skulle ha kunnat diskuterat detta med Medea först men i en tid där kvinnors åsikter inte var speciellt högt värderade kändes det väl inte som en prioritet. Och visst Medea har all rätt att vara arg, men hon behöver inte gå till överdrift och hota med barnens liv, det är nästan hybrisnivå liksom. Jag förstår om Jason ville skilja sig, med det temperamentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar